Vores aftryk

Vi er dedikeret omkring at tage et ansvar for vores omgivelser, både miljømæssigt og socialt. Vi tror på, at vi gennem store og små initiativer i hverdagen kan være med til at gøre en forskel. 

Miljø og klima

Anskuet fra et klimamæssigt perspektiv er ægget med sit forholdsvist lave CO2-aftryk et attraktivt alternativ til andre animalske produkter.  
Ikke desto mindre har vi en ambitiøs målsætning om fortsat at nedbringe vores klimaaftryk betragteligt i fremtiden, bl.a. gennem et mere effektivt ressourceforbrug. Størstedelen af æggets klimaaftryk ligger hos producenten.
Vi arbejder målrettet for at reducere dette aftryk ved at øge vores forbrug af genanvendelig energi og  ved at investere i omdannelsen af denne. 
 
I 2021 blev vi en del af Science Based Target Initiative (SBTI) og har siden 2022 rapporteret vores klimapåvirkning inden for både Scope 1, 2 og 3. 

CSR

Vi bestræber os hver eneste dag på at være en god og sikker arbejdsplads for alle vores ansatte. For os er Corporate Social Responsibility (CSR) et udtryk for engagement og respekt for det samfund, som vi er en aktiv del af. Derfor samarbejder vi med udvalgte danske og svenske foreninger og organisationer, der gør en forskel.

UN global compact

Vi er optaget som medlem i UN Global Compact, som er en stor international organisation under FN, der bl.a. arbejder på at forbedre menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, miljø og anti-korruption over hele verdenen. Vi udgiver løbende en UN Global Compact Report, som optegner koncernens CSR-aktiviteter i det forgangne år. 

 

Dyrevelfærd

Vi ønsker at forme fremtidens ægproduktion med øje for bæredygtighed og dyrevelfærd. Et uafhængigt, rådgivende udvalg vejleder os i, hvordan vi kan sikre høj dyrevelfærd i alle produktionsformer.  Samarbejdet med vores Advisory Board har blandt andet ført til, at vi har indført krav om grøn beplantning i hønsegårdene for frilandshøner og økologiske høner.  

Danæg advisory board

  • Peter Sandøe – Professor ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi og ved Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab på Københavns Universitet.  
  • Jesper Bo Jensen – Fremtidsforsker og direktør for Centre for Future Studies.  
  • Jens Peter Christensen – Professor MSO ved Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab på Københavns Universitet, sektionen for veterinær klinisk mikrobiologi.  

Fødevaresikkerhed

Vi prioriterer fødevaresikkerhed helt i top. Derfor er alle vores selskaber certificeret i henhold til ISO eller tilsvarende standarder, som sikrer sublim fødevaresikkerhed og kvaliteten af processer og produkter. Vores certificeringer omfatter bl.a. FSSC 22000, ISO 14001, Halal og Kosher, KAT, KRAV, EU Organic, IFS Wholesale / Cash&Carry. 

Højeste standarder for salmonellakontrol

Vi udfører salmonellatests for mere end 2.500 forskellige typer af salmonella hver uge. Det betyder, at vores æg er blandt de sikreste i EU, og vi har derfor særstatus.  Vi tester transportbåndene til æg for salmonella, og transportemballage bliver desinficeret, før det genbruges. Kvalitetsarbejdet betyder, at vi kan mærke vores æggebakker med ”æg fra høner testet fri for alle typer af salmonella”. Sideløbende med kvalitetsarbejdet i pakkeriet skal danske ægproducenter indsende prøver fra gødning i stalden til undersøgelse for salmonella minimum hver 2. uge.  

Fra skalæg til ægprodukt

Både hos Danæg Products A/S i Danmark og hos Källbergs Industri AB i Sverige omdanner vi friske æg til forarbejdede produkter. Det stiller store krav til hygiejne og sikkerhed. Derfor foregår processen i et nøje kontrolleret produktionsmiljø med ansatte, som er uddannede inden for levnedsmiddelhygiejne. Når produkterne er emballeret, bliver de sat på lager. Her afventer de resultaterne af de løbende, omfattende mikrobiologiske, kemiske, fysiske og smagsmæssige analyser og undersøgelser fra laboratoriet. Først når produkterne er testet og godkendt til salg, bliver de frigivet fra lageret. Testprocessen tager typisk fire dage. 

Sporbarhed

Danske, svenske og finske æg er alle mærket. Vi kalder det for sporbarhed. Vi begyndte at mærke vores æg tilbage i 1895, og i dag findes mærket på alle æg i EU. Med det første tal kan du se, om ægget er et økologisk-, frilands- eller skrabeæg. De resterende tal kan du bruge til at spore ægget tilbage til den enkelte landmand.